Защо е важно да пием достатъчно вода на ден?

Защо е важно да пием достатъчно вода на ден?
29 март 2022

Често чуваме, че е важно да пием вода. Но защо? 

 

Както добре знаем, нашият организъм е съставен от 60% вода, която има голяма роля в жизненоважни процеси в тялото, някои от които:

 

 •  Изхвърляне на отпадъци от тялото;

 •  Регулиране на телесната температура;

 •  Спомага за функцията на мозъка.

 

По-голямата част от водата в организма си набавяме, чрез пиене на течности, но храната също допринася, в малки количества, за дневния прием на вода.

 

Прочети статията, за да разбереш още как пиенето на вода може да помогне за подобряване на благосъстоянието ти.

 

Регулира телесната температура

 

Добрата хидратация е от решаващо значение за поддържането на телесната температура. Нашето тяло губи вода чрез потта по време на физическа активност и в горещо време. Потта поддържа тялото хладно, но телесната ни температура ще се повиши, ако не си набавим водата, която сме изгубили. Това е така, защото тялото ни губи електролити и плазма, когато е дехидратирано. 

В случай, че се потиш повече от обикновено, увери се, че пиеш достатъчно вода, за да избегнеш дехидратация.

 

Предпазва тъканите, гръбначния мозък и ставите

 

Водата поддържа тъканите в тялото влажни. Познато ли ти е усещането, когато очите, носа или устата ти изсъхне? Грижейки се тялото ни да бъде хидратирано, му помагаме да задържи оптимални нива на влага в тези чувствителни зони, както и в кръвта, костите и мозъка.

В допълнение, водата помага за защита на гръбначния мозък и той действа като лубрикант и възглавница за нашите стави.

 

Помага за образуването на слюнка

 

Водата е основният компонент на слюнката. Слюнката включва също малки количества електролити, слуз и ензими. Това е от съществено значение за разграждането на твърдата храна и поддържането на устната хигиена.

Тяло ти обикновено произвежда достатъчно слюнка при редовен прием на течности. Въпреки това, производството на слюнка може да намалее в резултат на възрастта или някои лекарства или терапии.

 

Помага за добра физическа форма

 

Пиенето на много вода по време на физическа активност е от съществено значение. Спортистите могат да изпотят до 6 до 10 процента от телесното си тегло по време на физическа активност.

Хидратацията също влияе върху нашата сила и издръжливост.

Може да си по-податлив на ефектите от дехидратацията, ако участваш в тренировки за издръжливост или високоинтензивни спортове като баскетбол.

Отрицателните ефекти от упражненията в жегата без достатъчно прием на вода могат да включват сериозни медицински състояния, като понижено кръвно налягане и хипертермия.

 

 

Подобрява циркулацията на кислород в кръвта

 

Водата снабдява с полезни хранителни вещества и кислород цялото ни тяло. Приемането на достатъчно вода на ден ще подобри кръвообращението ти и ще има положително въздействие върху цялостното ти здраве.

 

Помага за поддържане на кожата здрава и свежа

 

Редовният прием на вода помага за поддържане на кожата хидратирана и може да стимулира производството на колаген. Въпреки това, приемът на вода сам по себе си не е достатъчен за намаляване на ефектите от стареенето. Този процес също е свързан с нашите гени и цялостната защита от слънцето.

 

Подобрява настроението

 

Колкото и странно да звучи, адекватната хидратация може да се отрази на нашето настроение. Проучвания доказват, че пиенето на недостатъчно вода на ден може да повлияе негативно на нашата концентрация, бдителност и краткосрочна памет.

 

Повече енергия и по-бърз метаболизъм

 

Пиенето на вода може да “активира” метаболизма. Ускоряването на метаболизма се свързва с положително въздействие върху енергийното ниво.

Проучване установи, че пиенето на 500 милилитра вода повишава метаболизма с 30%, както при мъжете, така и при жените. Изглежда, че тези ефекти продължават повече от час.

 

Предотвратява увреждането на бъбреците

 

Бъбреците регулират течността в тялото. Приемът на достатъчно вода на ден спомага за тяхната ефективност и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.

 


 

В тази статия научи защо е полезно да сме хидратирани и да пием достатъчно вода на ден.

За много хора обаче това е предизвикателство и споделят, че намират за трудно да приемат достатъчно вода.

 

За това в следващата статия ще ти споделим някои съвети за това как да пием нужното количество вода.

Празнично работно време

Вижте празничното работно време на Спиди, с които си партнираме, за да доставяме Вашите поръчки на време.

Прочети още

Колко вода трябва да пием на ден?

Днес отговаряме на един от най-често задаваните въпроси. В статията ще научиш какво количество вода трябва да пием на ден и как да го изчислим за себе си.

Прочети още